Sıvı nitrojen, dünya yüzeyinde erişilen en düşük sıcaklık: Eksi 269 derece. Uzayda falan bu soğukluk her halde mevsim normalidir. Ama dünyada bundan soğuğu yok.
Dondurmacımıza göre, “normal” dondurma sağlıksız. Satılana kadar dayansın diye içine bir sürü koruyucu madde, tatlandırıcılar, malzemeyi bir arada tutsun diye başka maddeler ekleniyor. Şekeri ve yağı da hesaba katınca, gerçekten sağlıksız (ama yemesi hoş) bir şey... Robyn Hanım, işte bütün bu sağlıksızlık yerine, olabilecek en sağlıklı ve en soğuk dondurmayı yapmayı kafaya koymuş.
Stanford’dan mezun olduktan sonra dondurmacılık eğitimi de almış. Teknikten anlayan bir ahbabıyla iki yıl uğraşarak bu işe uygun bir dondurma karma makinesi de yapmış- garajında!
Makineye, İngilizce’de üşüme-soğuk ifade eden “Brrr!” adını vermiş. Bir de dondurma şefi bulmuş. Onun da adı Robyn. İki hanım, el ele bu işi yapmaya başlamışlar.
Konunun ilginçliği, mucit Robyn hanımın sempatikliği, ve eh Stanford’un rahle-i tedrisinden geçen bir iş kurma ve sürdürme becerisi... Robyn Hanım, kısa sürede şehirde parlamış. Medyalık olmuş. Ben de bu işi Wired dergisindeki sevimli video ve haberle öğrendim, işte sizinle paylaşıyorum. San Fransisco’ya, oranın 19. yüzyıl binalarıyla ünlü bohem ama pahalı Hayes Valley semtine yolunuz düşerse benim için de tadarsınız. Adres: 432 Octavia Street ile Linden Street’in kesiştiği köşede.